3 manieren om een collega vanuit thuis online te ondersteunen

Veel mensen verplicht vanuit hun eigen huis. Hierdoor is het moeilijker om collega’s te ondersteunen. Niet iedereen is goed met de computer of laptop. Hierdoor moeten de collega’s die meer afweten van computers te hulp schieten. Op de werkvloer is dit makkelijk te doen omdat diegene naar je toe kan komen om je te helpen. Vanuit thuis iemand helpen is toch wat lastiger. Daarom is er verschillende software ontworpen om dit makkelijker uit te voeren. In dit artikel lees je over 3 manieren waardoor het makkelijker is om je collega vanuit huis beter op weg te helpen. 

Meetings

Er zijn verschillende programma’s ontworpen waar je online een meeting kan starten. Denk aan google meets, skype, zoom en noem maar op. Online meetings zijn sinds de lockdown niet meer weg te denken uit het werk leven. Je kan iemand uitnodigen voor meeting en dan kan je met zijn 2en of met een groep gaan vergaderen. Veel online meetings hebben een functie waarbij je je scherm kan delen. Deze functie is vooral bedacht om online presentaties te kunnen geven. Maar naast de online presentaties is het natuurlijk ideaal om je collega te kunnen helpen. Je collega deelt zijn scherm en jij kan precies de route beschrijven die jouw collega moet afleggen. Hiermee bedoel ik dat je kan uitleggen wat je collega moet doen. Ook kan dit andersom. Als jij degene bent die moet helpen zou jij je scherm kunnen delen en uitleggen wat er moet gebeuren. Online meetings zijn dus niet alleen ideaal om te vergaderen en meetings te geven. Je kan ook heel goed je collega’s helpen!

SSH

SSH staat voor secure shell. Mensen noemen het ook wel gewoon ‘secure’. SSH wordt gebruikt om veilig in een andere computer in te loggen. Je kan vanuit thuis op een andere computer inloggen en verschillende acties uitvoeren. Secure is super veilig en je hoeft niet bang te zijn dat diegene je wachtwoorden achterhaald. De data die over de verbinding wordt verstuurd is encrypt , hierdoor is het vrijwel onmogelijk om wachtwoorden te achterhalen. Verbinding met behulp van secure is versleuteld. Hierdoor kunnen mensen die kwaad willen geen gebruik maken van de verbinding. Je kan dus verschillende commando’s uitvoeren op de andere computer zoals: traceroute ip-adres uitvoeren, in bestanden kijken enzovoorts.

Om SSH te gebruiken moet er wel het één en ander gebeuren. Het is niet moeilijk en er zijn verschillende stappenplannen online te vinden. 

Teamviewer 

Via teamviewer kan je ook heel makkelijk inloggen op andermans computer. Je logt beide in op teamviewer en je kan gemakkelijk je computer of laptop laten overnemen. Het is heel makkelijk en je hoeft in het begin alleen maar teamviewer te downloaden. Je kan zelfs ook via deze software een meeting starten. Het heeft verschillende functies waarbij je wel een aantal gegevens moet invullen. Als je het programma download moet je wel kiezen tussen commercieel en niet-commercieel gebruik. Als het programma gedownload is kan je kiezen tussen meeting en en afstandbediening. Het tabblad afstandsbediening is dus datgene waar dit stukje over gaat. Je hebt dan een ID en een wachtwoord die de andere persoon moet invullen om toegang te krijgen tot de computer.