Schulden, wat nu?

Misschien ben je ooit al eens vergeten om een rekening te betalen, of staat er te weinig geld op je rekening waardoor je niet aan een betalingsverplichting kunt voldoen. Kan gebeuren natuurlijk. Maar wat als dit een gewoonte wordt? Wat als je al je rekeningen niet meer kunt betalen? De problemen kunnen zich in dat geval snel opstapelen. Uiteindelijk kun je misschien zelfs een bezoekje verwachten van een deurwaarder. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Geld is een onderwerp waar veelal over gepiekerd wordt. Gelukkig zijn er adressen waar je terecht kunt voor financiële hulp. In dit artikel vind je een aantal handige tips.

Waar kun je terecht?

Wanneer je financiële problemen ervaart, kun je op verschillende plaatsen om hulp vragen. Er bestaan organisaties (schuldhulpverleningsorganisaties) waar je terecht kunt. Zij bieden hulp op zowel financieel als juridisch gebied. Een juristenkantoor kan hierbij ook een optie zijn, zoals Leaseproces. Leaseproces heeft al een heleboel mensen kunnen helpen bij hun financiële problemen naar aanleiding van de aandelenleaseaffaire. Verder kan gedacht worden aan wijk- of buurtteams, een kredietbank of maatschappelijk werk. Maar je kunt ook terecht bij de afdeling schuldhulpverlening bij je gemeente. 

Zelf je schulden aanpakken

Wanneer er sprake is van beginnende schulden, zou je zelf kunnen proberen deze aan te pakken. Stel een realistisch actieplan op om geld binnen te halen én om afbetalingsvoorstellen aan je schuldeisers te doen. Je kunt zo’n plan ook in elkaar zetten met behulp van het internet; hier bestaan verschillende websites voor.

Omgaan met stress

Schulden kunnen ervoor zorgen dat je veel stress ervaart. Je kunt hierdoor allerlei emotionele klachten ondervinden en geldproblemen kunnen daarnaast (uiteindelijk) leiden tot ruzies, relatieproblemen of zelfs het verbreken van vriendschappen. Door deze emotionele problemen kan het nóg lastiger zijn om de schulden te lijf te gaan. Het kan dan ook fijn zijn om niet alleen de schulden zelf aan te pakken, maar ook om over je emotionele problemen te praten. Je kunt hiervoor terecht bij verschillende soorten hulpverleners, zoals psychologen of maatschappelijke dienstverleners.