Time management tips

Tegenwoordig lijkt iedereen het altijd maar druk te hebben. Je mailbox stroomt over, collega’s hebben zo snel mogelijk je input nodig, er staan nog 8 taken op je lijstje en tegelijkertijd moet je ook nog even wat klanten bellen. Door al deze uiteenlopende taken waar men gedurende de dag vaak mee te maken krijgt is het soms lastig om het overzicht te behouden. Hierdoor is het mogelijk dat je de dingen die écht belangrijk zijn uit het oog verliest. Gelukkig bestaan er handige tips om deze chaos tegen te gaan!

1: Maak je hoofd leeg

Waarschijnlijk zorgen al die verschillende taken en verzoekjes (werk- maar ook niet werkgerelateerd) ervoor dat je hoofd gedurende de dag aardig vol begint te raken. Om je prioriteiten te kunnen bepalen, is het allereerst handig om alles uit je hoofd te halen. Op die manier heb je weer wat helderder voor ogen wat er allemaal speelt en wat er nog gedaan moet worden. Op basis hiervan kun je uiteindelijk keuzes maken. 

Schrijf alles wat er in je hoofd zit op een vel papier. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om grote en kleine projecten, klusjes, mailtjes die je nog moet versturen en afspraken die je nog in moet gaan plannen. Schrijf alles wat er in je opkomt op het vel papier. Het is handig om dit regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, te herhalen. Zo behoud je het overzicht. 

2: Prioriteiten stellenNu je alles hebt opgeschreven, is het natuurlijk belangrijk dat je prioriteiten stelt. Als je dit niet doet, ben je waarschijnlijk de hele dag bezig met het uitvoeren van ad hoc taken. Het is ook belangrijk dat die afgehandeld worden, maar zonder prioriteiten te stellen kom je er nooit achter welke taken het belangrijkst zijn en kom je er misschien achteraf achter dat je begonnen bent met minder belangrijke taken. Er bestaan verschillende methoden om prioriteiten te stellen. Je zou ervoor kunnen kiezen om een cursus timemanagement te gaan doen, waarin je alles over dit onderwerp te weten komt en dit ook nog eens leert toepassen. Klik hier om er meer over te lezen.