Wat is een schroefcompressor en wat kan je er mee?

Een compressor is een apparaat die wordt gebruikt om lucht en gassen te comprimeren tot de gewenste druk om vervolgens de arbeid te kunnen verrichten. De compressor zuigt hiervoor lucht uit de omgeving en wordt op druk gebracht. Het doel is om de druk  van de lucht hoger te maken dan de omgeving. Kortom, een compressor creëert een bepaalde luchtdruk. Ook dit kan op meerdere manieren worden gedaan met behulp van verschillende soorten compressoren. Het verschil zit hem voornamelijk in de manier waarop de lucht op de gewenste druk wordt gebracht. 

De soorten compressors

De verschillende compressors kunnen lucht door middel van zuigers vervolgens op druk brengen. Dit zijn ook wel de zogenoemde zuigercompressors. Dit zijn compressors die ook regelmatig worden gebruikt. Daarnaast heb zijn er ook compressors die met behulp van schroeven de lucht op een bepaalde druk brengen. Dit is een schroefcompressor. Hierbij wordt de lucht op druk gebracht door middel van twee parallel geplaatste schroeven met in elkaar grijpende schroefprofielen. De assen zijn bij de schroeven tegengesteld waardoor de lucht maar in één bepaalde richting wordt gedrukt. Het voordeel van schroefcompressoren is dat dit meer lucht levert dan bij zuigercompressors. Ook heb je nog de schoepen en membraan compressors, maar de eerste twee worden voornamelijk aanbevolen. 

Hoe werkt een compressor?

Zoals eerder werd benoemd brengt een compressor de lucht op een bepaalde druk. De druk die hier ontstaat wordt uitgedrukt in bar. Met behulp van een compressor kan er een luchtdruk worden behaald van 6 bar of zelfs meer. Het is hierbij wel belangrijk dat er een continue luchtdruk aanwezig is die door de compressor wordt gegenereerd. Als de luchtdruk weg zou vallen kan het systeem die hierop is aangesloten stil komen te liggen. Hierdoor is het mogelijk om een compressor op een ketel aan te sluiten. In de ketel wordt de lucht op de gewenste druk gehouden. Hierdoor functioneert de ketel als een soort buffer.